Urokirurgiskt Centrum - en del av

Godartad prostataförstoring

Godartad prostataförstoring

Förstoring av prostatan är en vanlig orsak till svårigheter att kissa. Prostatan växer hos alla män kontinuerligt med åren. Något slarvigt pratar vi om prostataförstoring som orsak till varför många män med åren får svårt att tömma blåsan. Men faktum är att storleken på prostatan korrelerar dåligt med besvären. Andra orsaker till tömningssvårigheterna kan vara att prostatan är stel eller har en ogynnsam form.

Utredning av vattenkastningsbesvär består i blodprover (PSA), ifyllnad av kissdagböcker (miktionslistor) och besvärsskattnings skalor, ultraljudsundersökning av prostatan och mätning av urinflödet. Ibland görs även kameraundersökning av urinröret och urinblåsan eller en mer avancerad undersökning av flödet vid vattenkastningen sk urodynamisk utredning för att säkerställa rätt diagnos.

Vanligt är att män söker urolog för att de har noterat att vattenkastning har förändrats med åren och de vill utesluta allvarliga orsaker till förändringen. Faktum är att prostatacancer är ett ovanligt skäl till besvär med vattenkastningen.

Behandlingen, om det behövs någon, brukar vara mediciner eller om dessa inte hjälper tillräckligt godartad prostataoperation.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.