Urokirurgiskt Centrum - en del av

Prostatabiopsi - vävnadsprov

Prostatabiopsi - vävnadsprov

För att bekräfta eller utesluta förekomst av cancer i prostatan krävs det att ett vävnadsprov tas. Provet undersöks av patologen i mikroskop. Det är först då man säkert kan avgöra om det finns en cancer.

Undersökningen görs i lokalbedövning och tar ca 20 minuter. I stora delar av Sverige görs det via ändtarmen med hjälp av ultraljud. Det tas ett antal vävnadsprov på förbestämda platser, vanligen 12, men eventuella misstänkta förändringar på magnetröntgen kan egentligen inte ses på ultraljud varför man riskerar att missa själva tumören. Nackdelen med den gamla tekniken är att man riskerar att missa eventuell cancer men främst problemet med denna teknik är att mellan 2-3 % av patienterna riskerar blodförgiftning då man sticker via ändtarmen.

Vi har varit med och utvecklat en teknik där man inte sticker via ändtarmen utan från mellangården, risken för blodförgiftning blir då försumbar, nackdelen med tekniken är att det tekniskt är svårare samt att undersökningen tar längre tid. Vi genomför dessutom våra vävnadsprover med hjälp av fusionsteknik, där tumörförändringar som setts på magnetröntgen ritas in i ultraljudsbilden, vilket ger tillförlitligare prover jämfört med den gamla tekniken.

Dagarna efter vävnadsprovet är det vanligt med blod missfärgad urin och blod i sädesvätskan, vilket är helt ofarligt.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.