Urokirurgiskt Centrum - en del av

Synligt blod i urinen

Synligt blod i urinen

Det krävs inte mycket blod för att missfärga urinen det räcker med 1 milliliters blödning för att missfärga en liter urin. Men förekomst av synligt blod ska alltid utredas. Vanligen kommer det att göras en datortomografi av njurar och urinledare samt en kameraundersökning av urinblåsan, cystoskopi. Cystoskopi görs i lokalbedövning och brukar inte upplevas som besvärligt av patienterna.

Blod i urinen kan bero på en mängd orsaker, både godartade och de med mer allvarliga bakomliggande skäl. Vanliga godartade skäl till synligt blod i urinen är godartad prostataförstoring, urinvägsinfektion, njursten, trauma men även träning och trauma kan ge blödning i urinvägarna. Mer allvarliga skäl till blödning i urinvägarna är blås och njurcancer. Syftet med utredningen är att utesluta allvarlig bakomliggande sjukdom och i de fallen hitta dessa i tid för behandling. Normalt behöver inte mikroskopisk blödning i urinen utredas.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.