Urokirurgiskt Centrum - en del av

TURP

TURP – operation för godartad prostataförstoring

Svårigheter med vattenkastningen är ett vanligt problem hos män. De flesta med dessa besvär kan medicineras framgångsrikt, men när medicinerna inte hjälper brukar operation av den förstorade prostatakörteln erbjudas. Majoriteten av de som är aktuella för operation i Sverige opereras med så kallad TURP, transuretral resektion av prostatan. TURP är en välbeprövad teknik som med modern operationsteknik har få risker både vad gäller akuta komplikationer och risken för långsiktiga biverkningar.

Operationen görs i narkos eller ryggbedövning. Ingreppet görs med hjälp av instrument som förs in i urinröret. Den förstorade delen av prostatan, adenomvävnaden, hyvlas därefter ut bit för bit under kameraövervakning. Operationen tar mellan trettio och sextio minuter och vanligen behöver man stanna en natt på vårdavdelningen. Kateter sätts efter operationen vilken tas bort dagen efter ingreppet. Det är vanligt med blodtillblandad urin av och till veckorna efter operationen och det tar flera veckor innan man kan utvärdera resultatet av operationen, då det är vanligt att man initialt kan få bråttom när man blir kissnödig.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.